Počasie

By Marta

March 5, 2007

Prišlo k nám Počasie. Fakt.
Je pravda, že prvý sneh v januári, po vlaňajšej neúčasti zimy, nás všetkých potešil. Na fotografiách to nebolo vidno, isté je, že všetci susedia sa ráno pri odhadzovaní snehu, napriek mrazu radostne usmievali. Napokon, mnohí z nás odpratávanie snehu považujú za veľmi dobrý ranný telocvik. A navyše, len si to predstavte - sneh. Normálny, živý, biely sneh.
Medzitým sme si na sneh a na to, že opäť máme aj zimu, celkom zvykli. So susedom Markom, snažiac sa fajčiť , chúliac sa v prudkom vetre a v mraze okolo mínus dvadsať sme sa utešovali, že veď vlastne je to všetko oveľa krajšie. Aby som ako tak pozdvihla náladu -fakt bola desná zima- jemu aj mne, preložila som a zarecitovala aspoň časť básne Miroslava Válka , presnejšie začiatok "V zime sú veci čistejšie a krajšie" . Hneď sa nám zdalo, že to až také zlé nie je, lebo som nedošla po časť, siroty mrznú...
No a tak sme prežili kruté mrazy v januári i časti februára, potom sa to trochu zmiernilo. Zima však -a všetci vieme, že má na to právo - pokračovala. Posledný februárový deň bol ako z reklamy na lyžovačku. Jasná modrá obloha, už trochu hrejúce slnko a blyštiaci sa sneh. Paráda.
V podstate podobný obraz sa naskytoval prvého marca ráno. Akurát sme sa mnohí starostili, lebo predpoveď počasia bola desivá. A okolo druhej popoludní sa táto stala skutočnou. Nebo sa zrazu zatiahlo,
začal fúkať silný vichor a začalo krásne snežiť. Neviem, mnohí hovorili, že nie krásne, ale ja mám takéto vyčíňanie živlov celkom rada. Hneď som zobrala kávu, cigarety a išla som na verandu. Nebolo to bohviečo, ale na pitie kávy a fajčenie vonku v akomkoľvek počasí som si už zvykla. Každopádne som o chvíľu vyzerala ako snehuliak a sneh sa valil a valil. Za dve hodiny ho napadlo vyše desať centimetrov. Keďže bolo nevyhnuté ísť do centra, rozhodla som, že toto musím vidieť. A videla, presnejšie, nevidela som. Snehová búrka pokračovala, a človek ledva videl po najbližšie auto. Keďže sa práve začínala špička , na uliciach sa tvorili dlhé hady áut. Tam, kde na zelenú prejde aspoň desať áut, sa teraz horko-ťažko preplazili tri. Každopádne sme príduc do mesta ani CN Tower, ani mrakodrapy nevideli.
Napokon sme sa predsa len dostali aj domov a tešili sa z tepla v dome, ako aj z pohľadu z okien. Ibaže predpoveď....
Nuž áno, našťastie sneh na chodníku a na dvore sme ako tak odpratali, keď to začalo. Asi o siedmej zo začiatku len vzdialené, potom čoraz bližšie hrmenie. Sneženie sa zmenilo na mrznúci dážď. Vietor šklbal haluze stromov a hrmenie sa ozývalo ešte pred polnocou, keď som konečne zatvorila knihu.
Ráno, pri prvej káve som si všimla, že sneh má akúsi čudnú farbu a až po pár däškoch som pochopila, že víchor dolámal náš brest kde sa dalo. Našťastie nie celý, stále ho máme. Vyšla som na prednú terasu a ukázalo sa, že aj cedar stratil nejaké halúzky, ale čo bolo horšie, začalo liať a náš chodník sa od brány zvažuje ku vchodu. A tak pri podrobnejšom prieskume sa ukázalo, že prejsť ku bráne možno iba cez asi desať centimetrov vysokú a meter širokú vodu. To už vyšla aj suseda Laila, s ktorou chodník zdieľame a začali sme s lopatami odhadzovať vodu na trávnik. Po hodinovom snažení sme to vzdali a dohodli sa, ako sme si dobre zacvičili. Naša činnosť priniesla asi taký osoh, ako nosenie vody v koši.
S ďaľšou susedou Carol sme sa dohodli, že k nám s 1. marcom prišlo POČASIE.
P.S.
Dnes, v nedeľu 4. marca , je už všetko na poriadku. Polámané haluze stromov sú už buď popílené a odvezené, alebo dané na okraje ciest, elektrické drôty sú pozbierané a POČASIE je opäť počasie. Mínus tri, zamračené, s občasným vykúknutím slnka sem-tam slabým snežením. Akurát moja bežkárska dráha v našom parku bola miestami celkom ľadová, ale som celá a bolo to fajn.

There's more pictures of this, if you want to see them...



← newer | older →

Comments

Posted by: Háber on March 5, 2007, 10:13 a.m.

Comment: No, na také počasie môj starý otec, čo ma vychoval ako vlastný otec, hovorieval, keďže bol rodený Čech: Chumelí se chumelí padá snížek bílý škrabeme se v prdeli máme dlouhou chvíli... Ale ako vidím, Vy tú dlhú chvíľu pri snežení nemáte (ale škrabat v prdeli sa môžete aj tak)...

Sorry, comments are closed for this item.

Thanks for reading.

"Diapers and Politicians Should be Changed Often Both for the Same Reason." -NNI

"Diapers and Politicians Should be Changed Often Both for the Same Reason." -NNI


Publishers and activists come together to say NO to DRM on ebooks

Publishers and activists come together to say NO to DRM on ebooks

Features Archives

Recent Blogs

Recent Videos

Recent Photos Gallery

Most Viewed Features

Links

  • Lauren A. Colby
  • Not f'd — you won't find me on Facebook
  • ANTI-STATE•ANTI-WAR•PRO-MARKET
  • Môj veréjny mediagoblin
  • Kniha vitazstvo nad rakovinou
  • English to Slovak Slovak to English (certified)
  • Video vitazstvo nad rakovinou
  • gentoo.org
  • Made with Django.
  • Go To Project Gutenberg
  • Stanislaw Lem
  • Slashdot
  • [FSF Associate Member]
  • Weather
  • http://www.iherb.com
  • Mastodon